sobota 10. prosince 2011

Inhale (2010)

Inhale
USA
Režie: Baltasar Kormákur
Hrají: Mia Stallard, Diane Kruger, Dermot Mulroney


Sever na americký způsob, aneb jak to dopadá, když si hollywoodští producenti najmou režiséra z Islandu. U Inhale je jeho vliv sice znát, ale objektivně vzato se zde ani oficiálně, ani pocitově nedá mluvit o severoevropském snímku. Působí totiž příliš povrchně a neúměrně se soustředí na vizuální stránku, popřípadě na prvoplánované tlačení na emoce diváka, které je typické právě pro zámořskou tvorbu.
A přitom jeho téma šlo využít tak dobře. Úspěšný právník Paul Stanton má na první pohled skvělý život. skvělý život. Ve skutečnosti se však v těchto dnech snaží zachránit život své dcery, která umírá na vážné plicní onemocnění. Jedinou šanci na její uzdravení představuje transplantace, nicméně seznam čekatelů je dlouhý a Chloe již mnoho času nezbývá. Na nepřímé doporučení kolegy se tedy Paul vydává do Mexika, kde je údajně snadnější dárce najít a zachránit tak dceři život. A i přesto, že si je vědom všech rizik a nebezpečí, vydává se na cestu, na kterou jen tak nezapomene a která navždy změní jeho život.
Již od samého začátku velmi syrový a drsný film má tedy poměrně přímočarou zápletku, kdy střídavě sledujeme Paulovo útrapy v cizím světě a neustávající péči jeho ženy o nemocnou ratolest. Jednoduchý děj ale vynahrazuje precizní kamera, která se svou dynamičností ideálně hodí do rušných mexických ulic, a již tradičně perfektní hudba J. N. Howarda (Temný rytíř, Šestý smysl), která neruší, ale vybrané scény ideálně podkresluje.
Drobné logické chyby a přehnaná role náhody, která hrdiny nejednou popostrčí „správným“ směrem, jsou čistě zásluhou scénáristů a režisér s tím příliš nadělat nemohl. Rozhodně ale odvedl dobrou práci, jelikož ryze průměrný nápad svým umem pozvedl na vyšší úroveň a zobrazil věci čistě tak, jak jsou, a lehce se tím vymanil z běžné produkce. Přes všechny výtky, i přes opětovnou náročnost snímku lze tedy Inhale doporučit. Přece jen když cestujeme na sever, musíme očekávat, že budeme mrznout, i když jen emocionálně.

75%



Žádné komentáře:

Okomentovat