úterý 21. června 2011

Pokoj v duši (2009)

Pokoj v duši
Slovensko
Režie: Vladimír Balko
Hrají: Attila Mokos, Roman Luknár, Helena Krajčiová, Robert Wieckiewicz, Jan Vondráček


Pobyt ve vězení není nic lehkého, to je jasná věc. Po pěti letech strávených za mřížemi je návrat do společnosti poměrně obtížným, leč ne nesplnitelným úkolem. Podpoří vás kamarádi, rodina, známí. Pokud máte štěstí.
Do takovéto situace se dostává i Tóno, který si právě odseděl svůj trest za krádeže a vyzvednout ho do vězení přijíždí dva kamarádi z dětství, kněz Marek a podnikatel Peter. Oba se ho snaží podpořit, avšak nedaří se jim Tóna vyprostit z depresí a beznaděje. Své ženě nevěří, že mu byla celých pět let věrná, svého (náhodou pětiletého) syna téměř nezná. A nedaří se mu sehnat práci, jelikož i po propuštění má problémy s policií a svým celkovým přístupem situaci příliš nepomáhá.

Pokoj v duši je ryze civilní drama o osobní krizi obyčejného člověka, podané rutinním přístupem bez výraznějších vychytávek, zato s upřímným scénářem, charakterním hlavním hrdinou a působivým hudebním doprovodem. Místy zdlouhavé dialogové scény čas od času proloží scéna silněji působící na lidské emoce, které však po většinu filmu zůstanou nedotčeny. Výjimku tvoří působivý závěr, ve kterém se divák právě začíná smiřovat s kýčovitě šťastným koncem, když se mu scénárista hodně, hodně ošklivě vysměje do obličeje.

Pokud se nudíte, a hledáte film který vás pobaví a zaujme, Pokoj v duši si rozhodně nevybírejte. Avšak chcete-li se dozvědět něco o Slovácích a o Slovensku samotném, nebo se jen ujistit, že někdo je na tom ještě mnohem hůře než vy, víte co dělat.

49%


Žádné komentáře:

Okomentovat