pátek 4. března 2011

"Doktor Smrt"

Eutanazie - to je slovo, které téměř vždy vyvolá určitou výměnu názorů a protichůdných přesvědčení.
V doslovném překladu z řečtiny "dobrá smrt" se dá stručně popsat jako asistovaná sebevražda, obvykle prováděná způsobilým lékařem na vážně nemocném nebo jinak indisponovaném pacientovi, který s činem souhlasí a udělí "asistentovi" veškerá potřebná svolení.

Televizní film z dílny HBO "Doktor Smrt" (v orig. You Don't Know Jack, 2010) je životopisný snímek zachycující vrchol života amerického lékaře arménského původu Jacka Kevorkiana, který jako první začal propagovat (a provozovat) asistovanou sebevraždu ve Spojených státech. Během několika let pomohl ze světa 130-ti pacientům, za což byl několikrát souzen a v roce 1991 mu stát odebral lékařskou licenci. Když ani to nestačilo, byl roce 1999 byl obviněn z vraždy 2. stupně a poslán na 10 let do vězení. Odseděl si osm, poté byl propuštěn za dobré chování a za příslib budoucího nepraktikování eutanazie, kterou však nadále propaguje.

Sám je totiž vážně nemocný a nyní mu zbývá necelý rok života.

__

Je proti lidskosti, a proti "lidským mravům," zbavit bezmocného člověka utrpení? Když těžce zraněný sportovec s neustálými bolestmi, nebo stará paní s rozedmou plic prosí o ukončení jejich života, co má lékař dělat? V České Republice nenadělá nic, jelikož eutanazie je z hlediska našeho trestního práva nedovolená a posuzována jako vražda.
Smutným faktem je ale to, že kdyby se stala legální záležitostí, jakým způsobem by se dalo zabránit jejímu zneužití? Když by šlo víceméně jen o několik málo papírů s podpisy doktorů a samotných aktérů, jak časté by bylo jejich padělání?

A vůbec, kde bereme to právo hrát si na bohy? 

Ve směru samotné myšlenky asistované sebevraždy nám film moc nového neřekne - pro je pouze Kevorkian samotný a úzká skupina okolo něj, proti je naopak jen jistý značně arogantní právník a poměrně řídká skupinka demonstrantů, kteří ze sebe za celé dvě hodiny nedostanou jediný řádný argument.
Stejně tak u doktora ale můžeme říci, že má pouze strach z vlastní pomalé a bolestivé smrti, a tak se snaží zajistit si důstojný odchod...

Asi je na každém člověku, jak se k eutanazii postaví. Mně osobně se nejvíce zamlouvá asi ta lehce zvrhlá cesta, jakou zvolil "Doktor Smrt" - ale to už se podívejte na film, aby jste věděli jaká to je. Jako své argumenty bych uvedl jen to, že plné zlegalizování z již zmíněných důvodů příliš neschvaluji, ale nic nedělat, to bych v pozici lékaře nejspíš nezvládl.

Pro zajímavost můžeme zmínit ještě to, že dr. Kevorkian kromě svého smrtícího koníčku hraje jazz a maluje vcelku děsivé obrazy:






You Don't Know Jack
Životopisný / Drama, USA, 2010, 129 min

Režie: Barry Levinson
Hrají: Al Pacino, Danny Huston, Susan Sarandon, John Goodman, Brenda Vaccaro, Delaney Williams, Cotter Smith, Frosty Lawson, George Aloi, Quarles Antoine, Eric Lange

Čsfd: 83%
Imdb: 78%



2 komentáře:

  1. jeho obrazy nejsou ani tak děsivé jako spíš hluboké.. podobná "mimoděk" vyobrazení svého utrpení malovala i Frida.. a oboum jim to jde..

    OdpovědětVymazat
  2. to ano, mrzelo mě, že ve filmu byla jeho obrazům věnována jen jedna scéna, zasloužily by si víc.

    OdpovědětVymazat