sobota 12. března 2011

Krátké filmy, aneb proč se s tím s*át dvě hodiny

Krátkometrážní filmy mají oproti těm normálním tu výhodu, že i když nás nebaví, většinou je shlédneme celé. Aby ne, když mají obvykle okolo deseti minut. Ale o ty, které nás nebaví, v tomto článku nepůjde - naopak jsem vybral ty nejpovedenější, a obvykle málo známé, a pokusím se krátce Vám je představit.

V případech krátkých filmů jde nejčastěji o mladé tvůrce, často začínající profesionály, kteří mají nápad, ale chybí jim prostředky. Nacpou tedy veškerý děj do několika málo minut, a pokud se zadaří, vznikne často lepší podívaná než kdyby oni tvůrci ony prostředky měli.


Příběh první: Doodlebug (1997, 3 min.)
Režie: Christopher Nolan
Hrají: Jeremy Theobald

Režijní prvotina tvůrce takových filmů jako je Temný rytíř nebo Počátek, to je černobílý kraťas kombinující na malém prostoru tří minut psychologické drama s němou groteskou. Už ve svých začátcích Nolan dobře věděl, jak vybudovat atmosféru, a naštěstí mu to zůstalo dodnes. Zajímavostí je, že hudbu k filmu složil jistý David Julyan, který poté s Nolanem spolupracoval na dalších třech filmech (patrně do té doby, než ho nahradil Zimmer). Doodlebug byl i pro něj prvním snímkem.

Ke zhlédnutí zde.

Čsfd: 77%
Imdb: 70%
DaUr: 80%

__

Příběh druhý: Harvie Krumpet (2003, 23 min.)
Režie: Adam Elliot
Hrají: Geoffrey Rush

V případě Adama Elliota se zde nejedna o jeho první snímek - před ním již stvořil tři podobné, taktéž krátkometrážní, a šest let po něm následoval první celovečerní film podobného rázu - Mary a Max.
Harvie Krumpet je animovaný příběh mentálně zaostalého Poláka, který během 2. světové války emigruje do Austrálie aby našel 'lepší život'. Je to neuvěřitelně smutný příběh ne nepodobný Forrestu Gumpovi, s tím rozdílem, že je mnohem depresivnější a hrdinovi háže pod nohy větší klacky.
Za zmínku stojí i fakt, že celý film namluvil Geoffrey Rush (Piráti z Karibiku, Králova řeč), který se pro to opravdu hodí, animace je skvělá, a snímek získal Oscara v kategorii Krátký animovaný film.

Ke zhlédnutí zde.

Čsfd: 86%
Imdb: 80%
DaUr: 90%

__

Příběh třetí: Your Lucky Day (2010, 18 min.)
Režie: Dan Brown
Hrají: Lynn Shelton, Philip Davidson, Tony Doupe

Autor světoznámých románů Šifra mistra Leonarda nebo Andělé a démoni jednoho dne sepsal krátký scénář, a po chvíli přemýšlení se rozhodl že ho i sám natočí. Čtvrthodinové drama se téměř celé odehrává na benzinové pumpě, jejímž návštěvníkům značně znepříjemní život lístek do loterie, který jak se zdá, má několikamilionovou hodnotu. 
Kromě svižné akce je snímek i zajímavou psychologickou studií toho, jak se průměrný člověk v dané situaci zachová, a během závěrečných titulků vás donutí zamyslet se - udělal bych to jinak?

Ke zhlédnutí zde.

Čsfd: 81%
Imdb: 76%
DaUr: 86%

__

Příběh čtvrtý: The Saga of Biorn (2011, 7 min.)
Režie: -
Hrají: -

Takřka neznámý animovaný snímek o severském vikingovi vytvořilo několik dánských studentů jako svou bakalářskou práci. Na to, že se s ním tudíž nepojí žádné slavné jméno, jde o víc než povedený film s leč nedokonalou, ale milou animací, skvělým hudebním podbarvením a dokonalou pointou. První ze zmíněných, u kterého se upřímně zasmějete, i když ryze veselý také není.
Ke zhlédnutí zde.

Čsfd: 83%
Imdb: -
DaUr: 85%

__

Příběh pátý: The Hire (2001-2002, 6-9 min.)
Režie: John Woo, John Frankenheimer, Ang Lee, Guy Ritchie, Joe Carnahan, Alejandro G. Iñárritu, Kar-wai Wong, Tony Scott
Hrají: Clive Owen, Mickey Rourke, Gary Oldman, Don Cheadle, Danny Trejo, a další

Série osmi akčních filmů ve stylu Kurýra nebo Taxi vznikla v rámci reklamní kampaně BMW - auto této značky v každém z nich vystupuje, nicméně není nijak vidět že jde o pouhou reklamu. Vzhledem k možnostem, kterými tato automobilka disponuje, bylo možno najmout režisérské špičky svého žánru, dodat jim kvalitního herce do hlavní role (Owen) a spoustu známých tváří do rolí vedlejších - kromě již zmíněných zahlédneme například Madonnu nebo Marilyn Mansona, což dodá sérii "pach peněz."
V rámci reklamy jde jistě o unikátní projekt, o kterém se více můžete dočíst zde.

1. díl: The Hire: Ambush          
2. díl: The Hire: Chosen        
3. díl: The Hire: The Follow
4. díl: The Hire: Star              
5. díl: The Hire: Powder Keg  
6. díl: The Hire: Hostage        
7. díl: The Hire: Ticker            
8. díl: The Hire: Beat the Devil

(Pokud nemáte moč času / chuti, doporučuji minimálně pátý a osmý díl.)

__

Pokud vás tyto filmy zaujaly, rozhodně doporučuji servery ze kterých pocházejí - videacesky.cz a kratkefilmy.cz, kde kromě nich naleznete desítky dalších, často neméně kvalitních.
Přeji příjemnou podívanou.


Žádné komentáře:

Okomentovat