pátek 17. ledna 2014

Walter Mitty a jeho tajný život (2013)

The Secred Life of Walter Mitty
Režie: Ben Stiller
Hrají: Ben Stiller, Kristen Wiig, Adam Scott, Kathryn Hahn, Patton Oswalt, Shirley MacLaine, Sean Penn


Bena Stillera zná valná většina těch, kterým to jméno něco říká, jako komika proslaveného především kritikou nevalně hodnocenými komediemi typu Zoolander nebo Tropická bouře. Jako řada jeho kolegů se však i on rozhodl, že by nebylo od věci pokusit se pro jednou zpracovat i materiál o něco málo vážnější.
Nezašel tak daleko jako například Adam Sandler, který se ve Volání o pomoc věnuje traumatům z 9/11, ani jako Jim Carrey s jeho kultovním Věčným svitem neposkvrněné mysli - místo toho si Stiller vybral poměrně zapomenutou povídku Jamese Thurbera, která již byla jednou zfilmována v roce 1947 a která do anglosaského světa přinesla nové synonymum pro člověka, který "na to nemá" - jméno hlavního hrdiny, Walter Mitty.
Walter Mitty v podání Bena Stillera je opravdu typickým outsiderem, jehož nejzajímavější příhodou v kolonce "cestování" v profilu na internetové seznamce je let do Phoenixu. Jinak nikdy nedělal nic zajímavého ani na žádném zajímavém místě nebyl (nic proti Phoenixu, ale vaši známí se asi taky nechlubí, že byli v Brně - nic proti Brnu). Walter pracuje ve skladu s fotonegativy časopisu Life, přičemž s kolegy s časopisu se nijak nestýká a raději tráví čas ve svých představách, jež jsou oproti realitě značně zajímavější. Změna však má nastat s příchodem nové kolegyně, do které je Walter již od začátku zakoukaný a kvůli níž si vytvořil i onen zmiňovaný profil na seznamce.
Skutečná změna v jeho životě má ale nastat, když se ze sbírky negativů zaslané proslulým fotografem Seanem O'Connellem (Sean Penn) ztratí snímek číslo 25, dle slov jeho autora ten vůbec nejlepší ze všech, které kdy stvořil. Z toho důvodu, že O'Connell není příliš nakloněn moderním technologiím a není tedy snadné ho zastihnout, se Walter vydává na pouť za autorem ztraceného snímku, která ho zavede přes Grónsko, Island a Afghánistán až do vysokých Himálají - oproti Phoenixu celkem změna.




Ačkoliv Stiller úplně neupouští od "svého" humoru (přičemž některé scénky se řadí k tomu nejlepšímu, co nám přinesl i v téhle sféře), humor ve Walteru Mittym je značně jemnější a citlivější, stejně jako témata, kterým se věnuje - primárně to, že se člověk nesmí bát realizovat své sny a nenechat svou ostýchavost nutit ho prožívat je pouze pomocí své imaginace. Může to znít jako klišé, a určité části filmu tak mohou vypadat také - proto je třeba přistupovat k němu s otevřenou myslí a nechat se takříkajíc vtáhnout do děje - což ale není vůbec nic těžkého a krom fantastických scenerií (Island, Himálaje...) tomu napomůže především energický soundtrack (krom asi nejznámějších Of Monsters and Men - muzikantů z Islandu - nejvíce zaujme nová verze Space Oddity Davida Bowieho).
Stiller se již plně přerodil to stádia šedivějícího chlápka ve starším věku, a role Mittyho k němu dokonale sedí. Zbytek hereckého obsazení je víceméně do počtu, ale nikdo svým výkonem neurazí - Sean Penn ve své roličce naopak mile překvapí, ačkoliv je na plátně jen několik minut. Fakt, že Stiller snímek i režíroval, vypovídá o tom, že naplno dospěl i filmařsky - pokud by měly být k filmu nějaké výtky, mohou směřovat maximálně ke scénáři, jelikož režie je precizní a disciplinovaná i přes to, že režisér musel být zároveň před kamerou. Bude zajímavé sledovat, jakým směrem se budou Stillerovy další počiny ubírat.

The Secret Life of Walter Mitty není filmem pro každého a ne každému se bude líbit. Tentokrát by ale mělo platit, že koho zaujme trailer, ten nebude zklamán ani filmem samotným - co se týče atmosféry, takřka dokonale ho totiž vystihuje bez toho, aby vyzradil devadesát procent děje. Což je u novodobých trailerů vzácností. 


90%





Žádné komentáře:

Okomentovat